De ce vrei un catel (sau orice alt animal de companie)?

Prima întrebare pe care trebuie să ţi-o pui în mod cinstit este: de ce vreau într-adevăr un câine (animal de companie)?

Pentru copil…

Daca raspunsul tau este: Pentru copilul meu… credeţi-ma… va fi câinele VOSTRU, nu al lui. După „luna de miere”, copilul se va juca cu câinele în mod ocazional. S-ar putea să se învrednicească să facă vre-una din activităţile legate de îngrijirea acestuia, numai după multă convingere din partea dumneavoastră. Interesul copiilor se schimbă în timp. Iar nivelul lor de implicare în creşterea câinelui, va fi cel mult inconsistent şi inconstant. Suplimentar, copii şi in mod special cei mici, trebuie să fie educaţi cum să se poarte cu animalele. Si trebuie supravegheaţi în preajma câinelui. (Nu o luaţi usor, câinii nu atacă DE REGULA copii. Dar nu vreţi să fiţi cei care rămân fără cel mai scump lucru al dumneavoastră din cauza unei EXCEPŢII. Nu uitaţi, şi dumneavoastră vi se poate întampla, nimeni nu este ferit!)

Protectie…

Daca raspunsul tau este: Pentru protecţie, … poate unii nu vor fi de acord cu mine. Dar părerea mea este că pentru protecţie câinii se cresc numai la ţară, la stână şi în medii profesionale, unde stăpânul/conducătorul/dresorul are cunoştiinţe de specialitate despre acest domeniu. În toate celelalte situaţii, un sistem de alarmă sau alte măsuri de securitate sunt mult mai potrivite şi eficiente.

Sa faca pui…

Daca raspunsul tau este: Ca să se înmulţească şi să aibă căţei … şi după ce ai citit al cincilea paragraf al acestui articol, tot crezi asta, probabil că nu voi putea să iţi schimb părerea. Dar, pot încerca să subliniez unele aspecte. Dacă nu ai de gând să fii responsabil de căţei pentru tot restul vietii, inclusiv să iei înapoi acei căţei care nu mai sunt doriţi de stăpânii lor, nu te aventura.

Sa castigi bani…

Dacă intenţionezi să creşti câini pentru profit, să ştii că există căi mai uşoare, profitabile şi morale de a face bani. Câinii sunt fiinţe vii, iar creşterea lor necesită mult timp, mulţi bani, cunoştiinţe, mună, răbdare, responsabilitate şi umanitate. Vizitează alţi crescători cu canise respectabile, vizitează adăposturile pentru animale părăsite şi asociaţiile care vor să te ajute şi află problemele lor. Uită-te la câinii care vor fi eutanasiaţi şi la cei care îi conduc pe acel drum.

Beagle e “cool”….

Daca raspunsul tau este: Pentru că rasa asta e „cool”, era în filmul „x”, este rară, este exotică, este gratis sau este ieftină, sau orice altă prostie de genul acesta… este unul dintre cele mai proaste motive de a-ţi lua un caine. Sau orice alt animal de companie. Fizicul lor, popularitatea adusă de cine ştie ce film, sau alt gen de publicitate, nu înseamnă că acea rasă este potrivită ca animal de companie… uneori chiar din contră. Această vizibilitate media atrage acei „crescători” (mai corect spus înmulţitori) avizi dupa profit, în dauna calităţilor fizice şi psihice ale câinilor. Înmulţirea pentru profit duce la degenerări genetice, pui cu sistem imunitar slab care vor suferi de diverse boli toată viaţa. Sau care vor muri în scurt timp de la achiziţie.

Alte motive…

Aminteşte-ţi să te gandeşti la fel de profund dacă să-ţi iei sau nu un câine, atunci când un coleg sau un prieten îţi oferă unul dintre acei caţeluşi drăguţi şi pufoşi. Câinii nu sunt niciodată „ieftini” sau „gratuiţi”, ei vor necesita întotdeauna resurse semnificative fizice, psihice şi materiale.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele greşite pentru care să îţi iei un câine, sau orice alt animal de companie.

Aduceţi-vă aminte că dacă vă este dificil să găsiti informaţii despre o anumită rasă sau un anumit crescător, va fi şi mai dificil să găsiţi sprijin în servicii pentru acest animal în zona în care locuiţi. Nu veţi găsi clinici specializate, dresori buni şi nici hrană sau accesoriile potrivite.

Nu cumpăraţi câini sau animale de companie, de la persoane care nu pot dovedi că reproducerea acestora s-a făcut cu respectarea standardelor rasei. În caz contrar riscaţi să achiziţionaţi pui aparent sănătoşi, dar cu probleme grave genetice şi deveniţi responsabili în mod direct de distrugerea rasei.

Nu cumpăraţi câni expediaţi prin poştă, cu trenul sau neînsoţiţi cu un alt mijloc de transport. Un câine nu este un produs!

de Sandi Dremel, Copyright© 1997-2002, The DogInfomat – Partea I – beagle.ro ©2007 Toate drepturile asupra versiunii in limba romana apartin beagle.ro. Reproducerea integarala sau partiala a continutului site-ului fara acordul proprietarului este interzisa ©

dog, lying, tired
Va rugam un Like & Share:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonați-vă la newsletter!Si descarca gratuit, in format pdf, cartea Beagle pentru Incepatori!

Abonați-vă la newsletter-ul nostru și nu ratați niciodată cea mai recenta postare de pe blog.

EnglishRomanian